Хелминти: кои са опасните паразитни червеи за хората

Според СЗО всяка година всеки втори човек на планетата е заразен с хелминти. Много хора смятат, че паразитните червеи не са много вредни за здравето. Не всичко обаче е толкова просто: хелминти могат да заразят важни вътрешни органи: сърце, бели дробове, мозък.

Хелминти - кои са те?

Хелминти са паразитни червеи, които могат да изберат тялото на човек, животно, растение като гостоприемник. Общо има три класа хелминти:

 • тении.Този клас включва около 3, 5 хиляди вида хелминти. Дължината на паразитните червеи варира от няколко мм до 10-15 метра;
 • метили.Паразитите са получили името си поради наличието на издънки, с помощта на които получават хранителни вещества. Човешкото тяло може да зарази около 4 дузини вида метили. По правило дължината на червеите не надвишава 5 см;
 • кръгли червеи.Този клас хелминти има повече от 24 хиляди вида. Кръглите червеи имат вретеновидна форма. Обикновено дължината им е не повече от 0, 5 метра.

Можете да се заразите с хелминти по различни начини. Най-често обаче паразитната инвазия се случва по следните причини:

 1. Лоша хигиена на ръцете.
 2. Немити зеленчуци, плодове; недостатъчно или недостатъчно месо, риба - използването на такива продукти многократно увеличава риска от паразитно заразяване.
 3. Дръжте храната отворена извън хладилника. Насекомите са способни да прехвърлят яйца от хелминти в храни, които се съхраняват без опаковка.
 4. Контакт с домашни любимци.
причини за инфекция на организма с паразити

Основните симптоми на наличието на паразити в организма:

 • гадене, повръщане, диария;
 • отслабване;
 • алергични обриви;
 • подуване на корема;
 • сърбеж в ануса;
 • скърцане със зъби насън.

Какви хелминти са най-често срещани в Русия? Помислете за най-често срещаните видове паразитни червеи и болестите, които те причиняват.

Тении

Тялото на тения се състои от членове, общият брой на които варира от 3 до 5000. Основният елемент на фиксиране на хелминта е главата, допълнителни са вендузи, куки.

Най-честите причини за тениите са:

 • дифилоботриаза;
 • тениаринози;
 • тениаза.
тения, паразит на човешкото тяло

Дифилоботриаза

Причинителят на заболяването е широка тения, която засяга червата на човека. Развитието на яйца от червеи се случва в прясна вода. Схемата на появата на тения в човешкото тяло е следната:

 • Яйцата на червея се поглъщат от ракообразни, които живеят в резервоара.
 • Заразените ракообразни се ядат от риби.
 • Човек се заразява с паразит, като яде риба, подложена на недостатъчна термична обработка.

Симптоматологията на заболяването се развива 1, 5 месеца след инфекцията. Основният признак на патологията е наличието на белезникави фрагменти от хелминти в изпражненията.

Прикрепяйки се към чревната лигавица, тенията абсорбира голямо количество витамин В12. Поради тази причина хората с дифилоботриаза често развиват анемия. Освен това тенията може да причини увеличаване на черния дроб, далака, чревна непроходимост.

Тениаринхоз

Причинителят на болестта е говежди тения, който живее предимно в тънките черва на човека. По време на своя цикъл на развитие хелминтът замества два гостоприемника: междинен е говеда, а основният е човек. Говеждият тения може да живее в тялото 20 години, размножавайки се и причинявайки вреда на здравето.

Обикновено хората развиват тениаринози, след като ядат необработено или недостатъчно говеждо месо.

Болестта често протича без изразени симптоми и се открива случайно, когато човек види елементи на хелминта в изпражненията си. При някои хора, в допълнение към основните признаци на инфекция с хелминти, може да се появи синдром на болка в дясната страна на предната коремна стена.

Възрастните хелминти са в състояние да проникнат в апендикса, панкреатичния канал, жлъчните пътища, провокирайки остри възпалителни процеси в тях. При множество паразитни инвазии може да се развие чревна обструкция.

едър тения паразит

Тениоза

Причинителят на болестта е свинският тения, който първоначално засяга тънките черва на човека. Човешката инфекция възниква чрез консумация на сурово или неправилно приготвено свинско месо.

Паразитът може да проникне в различни органи и тъкани, причинявайки болка в корема, гърба, крайниците. Патологията е най-благоприятна, когато червеят е локализиран в подкожната мастна тъкан и скелетната мускулна тъкан. Когато червеите проникнат в очните мускули, те причиняват намаляване на зрителната острота, сълзене и фотофобия. Поражението на свинската верига на мозъка може да бъде фатално.

Издънки

Метилите са с форма на листа и имат висока способност да се размножават в различни периоди от жизнения цикъл. Размножаването на червеи е възможно не само по полов път с оплождане, но и без него. В допълнение към издънките, червеите имат много куки и бодли, поради което надеждно се прикрепят към лигавиците на органите.

паразитни видове метил

Чести патологии, причинени от метили:

 • фасциолиаза;
 • описторхоза;
 • парагонимиаза.

Фасциолиаза

Фасциолиазата възниква, когато черният дроб или жлъчният мехур са увредени от чернодробната метила. По принцип инфекцията възниква при консумация на зеленчуци, за които е използвана вода от открити резервоари.

В допълнение към стандартните признаци на паразитна инфекция, човек може да получи астматични пристъпи, които са придружени от задух, зачервяване на лицето, разширени зеници и тахикардия. Ако възрастен е причинил запушване на жлъчните пътища, тогава се развива обструктивна жълтеница. Признаци на патология:

 • схващащи болки в десния хипохондриум;
 • пожълтяване на кожата;
 • висока температура;
 • безцветни изпражнения.

Описторхоза

Причинителят на болестта е котешки метил. Името на паразита се дължи на факта, че освен хората, той често заразява котки и други бозайници, които ядат риба.

паразит котешки метил

По правило котешката метила засяга черния дроб и панкреаса, причинявайки възпаление в органите. Симптомите са различни и зависят от броя на паразитите. Пациентът може да изпита:

 • симптоми на интоксикация;
 • висока температура;
 • кошери;
 • сърбяща кожа;
 • болка в мускулите, ставите, десния хипохондриум.

В някои случаи хелминти причиняват увеличаване на лимфните възли, развитието на жълтеница. Хроничната форма на патология често води до хепатит, чернодробна цироза.

Парагонимиаза

Виновникът на заболяването е белодробен метил, който попада в човешкото тяло със заразени ракообразни.

Първо паразитът попада в червата на човека, след това в коремната кухина. Крайната точка на пътуването му е белодробна тъкан. В допълнение, червеят е в състояние да проникне в мозъка и да повлияе на централната нервна система.

паразитен белодробен метил

Специфични признаци на паразитна инвазия в белите дробове:

 • болка в гърдите;
 • кашлица с храчки, която може да съдържа гной и кръв;
 • висока температура.

В някои случаи хелминти причиняват нарушение на вентилационната функция на белите дробове и газообмена по време на дишане.

Кръгли червеи

Поради своята структура кръгли червеи (нематоди) са в състояние да оцелеят дори при екстремни условия. Тялото им е покрито с трислойна мускулно-кожна торбичка, която надеждно предпазва паразитите от външни влияния.

вид паразитни кръгли червеи

Чести заболявания, причинени от нематоди:

 • аскаридоза;
 • ентеробиоза;
 • трихинелоза.

Аскаридоза

Развитието на болестта провокира аскарида, която първоначално е фиксирана в тънките черва. Средната дължина на възрастните е 40 см. Ларвите на паразита могат да проникнат в храносмилателната система на човека с немити зеленчуци и плодове, замърсена вода. Също така, лошо измитите ръце преди хранене често са причина за аскаридоза.

По време на проникването на ларвите в човешкото тяло може да се наблюдава субфебрилна температура, алергични обриви и кашлица с отделяне на бистра храчка. Признаци на чревния стадий на аскаридоза (диария, коремна болка) се наблюдават само в присъствието на няколко паразита. Като правило животът в червата на един червей е асимптоматичен.

Усложнения с множество паразитни инвазии:

 • запушване на жлъчния канал;
 • гнойни възпалителни процеси в жлъчния мехур, черния дроб;
 • възпаление на апендикса;
 • чревна обструкция.

Ентеробиоза

Провокаторите на болестта са острици - малки червеи с дължина до 1 см. Хелминти проникват в храносмилателната система на човека по същия начин, както кръглите червеи.

паразити на човешки острици

В момента ентеробиозата е най-честата паразитна патология в света. По принцип заболяването се диагностицира при деца на възраст под 10 години.

Симптомите, както в предишните случаи, се развиват само при множество паразитни инвазии. Децата често имат диария, слуз в изпражненията, трудно и болезнено храносмилане, сърбеж в ануса и гадене. При тежко протичане на заболяването могат да се появят крампи на крайниците. Освен това остриците са в състояние да проникнат в гениталиите, причинявайки остро възпаление в тях.

Трихинелоза

Това заболяване провокира трихинела - един от най-малките паразитни червеи. Дължината на паразита рядко надвишава 4 мм. В стадия на ларвите червеите могат да заразят скелетните мускули. Изключение прави миокардът - мускулната тъкан на сърцето. Възрастните паразитират в тънките черва.

Като правило човешката инфекция се появява, когато се яде полупечено свинско месо. В същото време за развитието на болестта е достатъчно да се консумират само 30 г месо, засегнато от паразити.

Патологията се проявява със стандартните симптоми на паразитна инвазия. В напреднал стадий може да се появи подуване на клепачите, лицето, ръцете и краката, болка в долната част на гърба, дъвкателни мускули. Възможни усложнения са пълна или частична загуба на подвижност, парализа на дихателните пътища.

Как да избегнем заразяване с хелминти?

За да намалите риска от заразяване с паразитни червеи, е важно да следвате тези насоки:

 1. Измийте старателно ръцете си преди хранене, след посещение на улицата, обществени места.
 2. Спазвайте правилната технология за готвене на месо, риба. Термичната обработка на месо и рибни продукти трябва да продължи поне 20 минути.
 3. Не яжте сушена или сушена риба.
 4. Извършва обезпаразитяване на домашни любимци.
 5. Редовно се изследвайте, дори ако нямате патологични признаци. Най-честите диагностични методи са макроскопско и микроскопско изследване на изпражненията. Първият метод ви позволява да откривате възрастни, а вторият - яйца и ларви на червеи.