Тиквените семки елиминират паразитите

Няма значителни научни доказателства, че тиквените семки могат да помогнат да се отървете от паразитите. Нито СЗО, нито Националната здравна служба на САЩ правят тази препоръка. Колко семена също трябва да изядете, никой няма да каже със сигурност. Няма проверени данни от медицински организации за този резултат. Ще ви кажем как да се отървете от паразитите и дали изобщо си струва да ядете тиквени семки.

тиквени семки премахват паразитите

Как да разберете дали имате паразити

Самият у дома няма да може да разбере дали има паразити. Често тези неканени съквартиранти не се показват по никакъв начин. Те могат да се видят в тоалетната само след като отидат до тоалетната или повърнат.

Много от симптомите, които показват паразити, всъщност могат да бъдат признаци на много други заболявания. Например диарията, кървавите изпражнения, гаденето или повръщането все още могат да бъдат симптоми на отравяне или стомашно-чревни заболявания.

И се случва обратното. Симптомите, които нямат нищо общо с храносмилането и работата на червата, могат да показват, че паразитите присъстват в тялото. Например, ларвите на аскарида могат да попаднат в белите дробове. Тогава човекът ще бъде измъчван от кашлица, хрипове и задух. Може да изглежда, че има бронхит или пневмония.

Само лекар може да постави точна диагноза след преглед и преглед. Ето защо е по-добре веднага да отидете на терапевт.

Ако лекарят потвърди вашите подозрения, той ще препоръча изследване на изпражненията. Такъв тест може да се предпише, ако редовно се появяват диария, спазми, метеоризъм и други неприятни симптоми от страна на червата.

По-рядко се използват ендоскопски изследвания, когато тръба с камера в края се вкарва в устата или ануса. Това се прави само ако във фекалиите не е открито нищо, но лекарят има основания да предположи наличието на паразити.

В някои случаи се извършва кръвен тест за антитела и антигени, с които тялото реагира на възможна инфекция. Ако тестовете и ендоскопията не са успели да открият паразити, Вашият лекар може да назначи ЯМР, рентгенова снимка или компютърна томография. Но това е много рядко.

Как да се отървем от паразитите

Има много популярни рецепти за това как да премахнете паразитите с отвара от вратига, червен пипер, чесън или сода. Но дозировката на съставките не е ясна и тези методи не могат да се нарекат ефективни. Няма и проверени данни за това как действа лечението с билки. Освен това всички тези методи не вземат предвид възможните странични ефекти и алергични реакции.

Има ефективни лекарства, които могат да помогнат да се отървете от паразитите. Такива лекарства не трябва да се приемат с цел профилактика или да си предписвате сами, защото различните паразити се нуждаят от различни средства. Само лекар избира подходящото лекарство и дозировката му.

Тиквените семки изобщо няма да помогнат в борбата с паразитите?

Много, много малко вероятно: има много паразити и науката не знае от кои червеи могат да помогнат. Но ако наистина искате да добавите тиквени семки към приема на лекарства, няма да си навредите. Тиквените семки са здравословни и съдържат 13 mg желязо на 100 грама. Нормата на желязо за мъже над 18 години и жени над 50 години е 8, 7 mg на ден, а за жени от 19 до 50 години - 14, 8 mg на ден. Необходим е за създаване на червени кръвни клетки, които пренасят кислород в тялото. Желязото може да се получи и от месо, сушени плодове, бобови растения и ядки.

Тиквените семки могат да се консумират сурови или печени. Добавете ги към печени продукти, салати и зърнени храни, ако не сте алергични. За да се усвоява по-добре растителното желязо, яжте храни с витамин С - цитрусови плодове, чушки, ягоди, касис, картофи и брюкселско зеле.

Как да избегнем заразяване с паразити

Основните рискови фактори са млада възраст, топъл климат и лоша хигиена. Например, деца под 10-годишна възраст могат да станат носители на аскариди и острици, тъй като те често не си мият ръцете, обичат да играят в калта и да скачат по локви.

За да предотвратите появата на паразити, следвайте тези правила:

  • Пийте само бутилирана вода в нехигиенични помещения.
  • Не яжте предварително нарязани плодове и зеленчуци, например на пазари.
  • Измийте ръцете си със сапун и вода.
  • Не целувайте животните и измивайте ръцете си след работа с тях.
  • Измийте старателно зеленчуците и плодовете.
  • Опитайте се да не ядете сурови морски дарове.
  • Загрейте месото, рибата и домашните птици до готовност.

Ако ви се струва, че имате паразити или сте успели да ги видите, не търсете в интернет в каква пропорция да смесвате сода и червен пипер. Повечето паразитни инфекции сега се лекуват много просто. Например, една доза мебендазол помага при острици, а друга доза след няколко седмици. Отидете веднага на Вашия лекар и пийте лекарства само според неговото предписание - ако дозировката е неправилна, те могат да бъдат токсични.

Свържете се с вашия педиатър, ако детето ви е заразено с паразита. Ако ги имате, посетете вашия общопрактикуващ лекар или общопрактикуващ лекар.