Червеи (хелминтоза)

Червеите са червеи, които водят паразитен начин на живот в тялото на своя домакин - човек. Възрастта няма значение. Както възрастните, така и децата са еднакво податливи на инфекция. Класификацията на хелминтозите е много обширна, особено в страните с горещ климат.

паразити в човешкото тяло

Има 3 класа паразитни червеи:

  • кръгли (нематоди) - острици, кръгли червеи;
  • лента (цестоди) - свински тения, говежди тения, ехинококи;
  • плоски червеи, метили (трематоди).

Най-честите червеи при децата са острици, които причиняват ентеробиоза. Тези хелминти са с малки размери, средно до 1 см, бяло-сив цвят с извито тяло. Мястото на локализация на тези паразити е дебелото черво, но те могат да проникнат и в долните части на тънките черва. Pinworms се размножават по кожата близо до ануса. През нощта женските острици излизат, за да снасят яйца в гънките на кожата, често прониквайки в срамните устни на момичетата, което завършва с инфекциозни заболявания на гениталиите. Като цяло тези хелминти живеят около 1-1, 5 месеца. Процесът на самоинфекция при дете може да доведе до факта, че неразположението ще продължи много години. Паразитите могат да бъдат открити с невъоръжено око във фекалиите.

Кръглите червеи са друг вид червеи, най-често срещани при децата. От характерен вид, достигащ дължина от 15 см, тези нематоди се установяват в лумена на бримките на тънките черва, движейки се към движещата се хранителна бучка. Кръглите червеи попадат в изпражненията много рядко. Женските периодично освобождават яйца, които могат да бъдат намерени при анализ на изпражненията. Но ако по време на проучването те не са открити, това не означава, че детето не е заразено. Жизненият цикъл на аскаридите може да продължи няколко години.

Причините

Любопитството на бебето се осъзнава от пръстите му, детето, опознавайки света, докосва активно всичко, което попада под мишницата му и веднага се дърпа в устата му, опитвайки се за сила и вкус. По този начин яйцата на остриците безопасно влизат в храносмилателния тракт на бъдещия си малък домакин.

Дете се заразява с яйца на червеи от повърхността на немити плодове, когато пие замърсена вода. Много често инфекцията възниква при общуване с животни или при игра в земята, пясъчника, където котките и кучетата обичат да решават своите физиологични проблеми. След разходка децата често не си мият ръцете и цялата мръсотия, заедно с паразитни яйца, попада в устата им.

Симптоми

Ако едно дете е било заразено с голям брой яйца от паразитни червеи, след няколко дни може да настъпи рязко влошаване. В по-леките случаи първите симптоми на инвазия се появяват след няколко седмици или дори месеци. Много зависи от имунитета на детето. Той може да се справи с паразитите и да ограничи развитието им. Но постепенно защитните сили намаляват и хелминти заразяват тялото, причинявайки сериозни проблеми.

Първите признаци са симптоми на отравяне (интоксикация). Жизнената дейност на червеите е придружена от отделянето на голям брой животински токсини, които могат да отровят тялото на детето. В червата паразитните червеи използват хранителни вещества, в резултат на което бебето постепенно получава недостиг на протеини, въглехидрати, мазнини и витамини.

Детето има:

  • отслабване,
  • бледност на кожата,
  • слабост, чести световъртеж,
  • повишаване на телесната температура, главоболие,
  • лош сън,
  • сълзливост,
  • депресивно настроение.

Проявяват се чревни заболявания - запек, разхлабени изпражнения, къркорене и болка в корема, пристъпи на гадене и повръщане, болезнени усещания в различни части на корема и подуване на корема. Болестта може да бъде придружена от алергични състояния: сърбеж, обриви, кашлица, възпаление на лигавиците на дихателните пътища. Отслабването на имунитета води до добавяне на инфекциозни заболявания.

Диагностика и лечение

Диагностиката на хелминтоза в изпражненията е доста трудна. Това се дължи на факта, че яйцата на кръгли червеи или остриците не се появяват във фекалиите всеки ден, а техниката на микроскопия на цитонамазка от анализа изисква голямо внимание. За да се увеличи надеждността на анализа на изпражненията за яйца на червеи, препоръчително е да се вземат поне 3 дни подред.

В случаите на повишен риск от инфекция с червеи (контакт с животни, игра на детето на земята или в открити пясъчници, навикът на детето да взема нещата в устата си, да гризе ноктите си или да облизва пръстите си и т. н. ), е препоръчително е да се подложите на задълбочен преглед, включително, в допълнение към тройния анализ на изпражненията, специални тестове, откриващи кръв антитела срещу хелминти.

При наличие на алергични прояви с неизвестен произход, увеличаване на броя на еозинофилите в кръвния тест, персистираща чревна дисбиоза, препоръчително е да дарите кръв за определяне на имуноглобулини от клас Е (Ig E и G) на кръгли червеи и други хелминти . Можете да проверите за глисти при домашните любимци.

Оценявайки съвкупността от косвени признаци и анамнеза, лекарят може да препоръча антихелминтна терапия без преки доказателства за наличие на глисти при детето, ако се изключат други патологии, които причиняват подобни клинични прояви, на всички членове на семейството, за да се избегне образуването на фокус на инфекция помежду си с яйца на хелминти. В тази ситуация, освен това, е необходимо да се засилят хигиенните мерки, по-специално да се варят и гладят леглото и личното бельо от двете страни.