Червеи: 10 начина за инфекция и възможности за лечение

Как да премахнем паразитите от човешкото тяло с таблетки - бързо, безвредно и ефективно? Това е належащ въпрос не само при лечението на детски хелминтози. Проблемът с инфекцията с паразити е от значение за възрастен, който се нуждае от ефективно лечение не по-малко от децата.

една жена има симптоми на инфекция на тялото с паразити

Как протича инфекцията?

Познатото от детството правило за измиване на ръцете преди хранене не е единственото предупреждение за източника на опасни инфекции. Мръсните пръсти и длани са най-бързият начин за навлизане на червеи в тялото, затова му се обръща специално внимание. Механизмът на инфекция от хелминти на тялото е добре проучен от медицината, следователно цивилизованият човек трябва да знае за други източници на скрита заплаха:

  • домашни любимци - ларвите на паразитите се намират не само в екскременти, които попадат в земята, но след това и в човешкото тяло чрез мръсни ръце. Те са разположени върху вълната и когато любимият любимец на всички се движи свободно из къщата, спи на мека мебел и легла, като член на семейството, той неволно оставя яйца от червеи върху килими, играчки, мебели. Опасността се крие във факта, че жизнеспособността на ларвите, например кръгли червеи, без да се засели в благоприятна среда, е до 6 месеца. Следователно присъствието на котка или куче в къщата изисква родителите и децата да пият хапчета за паразити за хората;
  • зеленчуци, плодове, билки - както прясно набрани от градината, така и представени на рафтовете на магазини, пазари, на чиято повърхност може да попадне замърсена с хелминти почва;
  • частни и обществени тоалетни - посещаването на тоалетни изисква задълбочено измиване на ръцете след извършване на необходимите процедури;
  • зеленчукови градини, летни вили, полета, детски пясъчници са основният източник на разпространение на кръгли червеи (острици и аскариди), за лечението на които фармацевтичните продукти предлагат такива хапчета срещу паразити като Пирантел, Левамизол, Мебендазол и други.
  • прясно месо и риба - замърсяване възниква поради неправилна или недостатъчна термична обработка на тези продукти;
  • питейна вода от неудобни източници;
  • плуване във водни обекти, които са в непосредствена близост до зоната за паша на говеда;
  • мухи и други насекоми, които носят на лапите си ларви на паразити.

Медицинската практика показва, че пикът на хелминтозната инвазия се случва през пролетта и есента, поради което по това време всеки домашен аптечен кабинет трябва да има хапчета срещу паразити в човешкото тяло.

паразитите могат да бъдат причинени от животни

Знанията за естеството на произхода и местообитанието на хелминти твърдят, че за развитието на паразити са необходими благоприятни климатични условия. Но инфекцията може да се случи навсякъде по света, дори и във вечния студ на Антарктида, ако ядете неизмита ябълка, доставена от Голямата Земя.

Лекарства за паразити в човешкото тяло: таблетки и принципът на лечение

Според статистиката на Световната здравна организация (СЗО) ежегодно хелминтното заразяване засяга повече от 1, 2 милиарда души и има около 4, 3 милиарда трайно заразени хора. По-често от другите, като форма на хелминтоза, има некотороза, инфекция с анкилостома, аскаридоза. В същото време високите нива на инфекция са ключов фактор за бързото разпространение на болестта.

На пръв поглед "детският" проблем има по-скоро "възрастни" последици. Болестта засяга физическото и емоционалното развитие на децата и състоянието на възрастните. Хелминти, паразитиращи в организма и нарушаващи нормалното функциониране на организма, отслабват имунната система, правят човека муден, намаляват неговата работоспособност и устойчивост към соматични заболявания.

Този неприятен „квартал", който причинява постоянни бюлетини, влияе на производителността. Трудно е да се повярва, но хелминтската инвазия е на четвърто място в класацията на болестите, които са „виновникът" за осезаеми икономически щети.

Ето защо научната медицина и съвременните фармацевтични препарати имаха задачата да намерят ефективни хапчета за паразити в тялото на деца и възрастни, така че чревните хелминтиази да не се превърнат в епидемия от новия век.

Основният принцип на действие на лекарствата е да въздейства върху паразита под формата на блокиране на мускулната и храносмилателната му система с потискане на метаболитната функция на глюкозата в клетките на червеите.

Началото на антихелминтната терапия се предшества от диагностични мерки, които ще помогнат да се установи вида на червея и да се предпише компетентно лечение.

Какви хапчета препоръчват паразитолозите?

Видове хелминти Наркотик Закон Противопоказания
Кръгли червеи (острици, кръгли червеи) Албендазол, Пирантел, Мебендазол, Левамизол Оказват парализиращо действие върху възрастните червеи и напълно разтварят остатъците им Не трябва да се приема от бременни жени; ден преди прием на алкохол; може да причини диария; има токсичен ефект върху бъбреците и черния дроб.
Лента (говежди и свински тении, ехинококи, широки тении)

Плоски (описторхи)

Празиквантел, Никлозамид Те засягат възрастните, ларвите и яйцата, парализират тяхната дейност.

Продуктите от гниене на хелминти причиняват тежка интоксикация на тялото, поради което терапията се извършва най-често в болница под наблюдението на лекар.

Лекарствата имат висока степен на токсичност, поради което са възможни усложнения в черния дроб, бъбреците и стомашно-чревния тракт.

По време на елиминирането на хелминти и рехабилитационния период се изисква поддържаща имунотерапия.

Традиционни паразитни хапчета или алтернативни методи: кое е по-добро?

Когато пациентът реши да приема лекарства, той трябва да разбере, че съставът на такива лекарства е неестествени вещества, получени чрез химичен синтез. Следователно те не могат да бъдат абсолютно безвредни, което инструкциите за лекарството определено ще посочат под формата на противопоказания.

Щадящи и безопасни за тялото, включително бременни жени и деца, са народни рецепти, които включват естествени продукти - чесън, лук, тиква, вратига, орехи и други. Въпреки това, в сравнение с хапчетата за паразити в човешкото тяло, те изискват отнемаща време подготовка и по-дълъг курс на приложение.

Вземайки предвид желанията на пациентите, които се стремят бързо и безопасно да премахнат хелминти, са разработени специални антипаразитни хранителни добавки, които съчетават резултата от лекарствата и безвредността на естествените съставки.

Лечението на паразити в човешкото тяло, таблетки за които са представени под формата на хранителна добавка, позволява не само напълно да прочисти тялото от нежелани „гости". Специалният състав на продукта се превръща в надеждна защита на органите и телесните системи от проникването на червеи. Следователно терапията е едновременно и превенция, позволяваща ви да създадете неблагоприятна среда за навлизане и развитие на различни видове червеи.

Хранителните добавки практически нямат противопоказания, с изключение на индивидуалната непоносимост на съставните компоненти, те са приятни на вкус и са лесни за използване. Това ги прави достойна алтернатива на традиционните лекарства, което ви позволява бързо и лесно да разрешите "неудобния" проблем.