Паразити в тялото: нелегални жители вътре в човек

Човек през целия си живот е заобиколен от паразити, които са склонни да се установяват в тялото

Повече от 250 вида различни паразити могат да оцелеят в човешкото тяло! Според статистика, цитирана от СЗО, около 4, 5 милиарда души са заразени с паразити и тази цифра включва не само жителите на страните от „Третия свят", установено е, че повече от 30% от всички жители на Европа са носители. Човек може да живее спокойно и дори да не подозира, че натрапниците вече са се установили в тялото му. Така че може би те са в безопасност, тъй като не са обезпокоителни? Но дори като се вземе предвид това мнение, е необходимо да можете да идентифицирате паразитите, да определите техния вид и да разберете как се лекуват паразитозите и в какво може да се превърне невниманието.

Защо паразитите могат да започнат?

Как се появяват паразитите в човешкото тяло, в края на краищата те не могат да идват от въздуха? Всъщност механизмът на заразяване е прост - най-често немити ръце стават причина за инфекцията, откъдето ларвите попадат в стомашно-чревния тракт (стомашно-чревния тракт), където успешно се превръщат в възрастни и остават в човешкото тяло, като поглъщат безопасно всичко е най-ценното в него: витамини и минерали . . .

Най-честата причина за инфекция са немити ръце.

В някои случаи паразитът достига до човек чрез сексуален контакт. По този начин можете да се заразите с трихомониаза, острици и площици (популярно - срамни въшки). Има висок риск от инфекция от домашни любимци и предмети за лична хигиена (кърпи, кърпи).

Лесно е да се види, че причините за паразитите в организма са доста прозаични. В повечето случаи децата са заразени, освен ако инфекцията не се предава по полов път, разбира се.

Разбрахме причините, сега ще разберем какви признаци на паразити в организма ще ви кажат, че трябва да започнете лечение.

Как да се определи наличието на паразити в тялото?

Ако жизнената дейност на "съседите" е безсимптомна, тогава някои признаци на паразити в човешкото тяло все още могат да бъдат открити без специална диагностика. Тези признаци включват:

 • Метеоризъм;
 • Подуване на корема;
 • Запек;
 • Обща слабост, тъй като тялото не получава важни вещества, осигурявайки им паразити;
 • Бялото отделяне при жените показва трихомониаза;
 • Забавяне в развитието при деца;
 • Появата на алергични обриви и дерматити по кожата;
 • Психично изтощение с продължителна инфекция.
Редица признаци, по които условно е възможно да се определи наличието на паразити

Въпреки че тези признаци са само косвени индикации за наличие на паразити, те могат да бъдат мощна причина за пълна диагноза.

Клинична диагностика

В продължение на много години диагностицирането на паразити в човешкото тяло беше ограничено само до анализ на изпражненията за наличие на яйца на кръгли червеи. Този подход позволи да се определи инфекцията само в последния стадий на заболяването. В момента диагностиката се е подобрила значително. За да се идентифицират паразитите в тялото, този вид изследвания се използват днес:

 • ELISA или ензимно-свързан имуносорбентен анализ. Позволява ви да откриете наличието на съответните антитела;
 • Кръвоскопия;
 • АРТ - вегетативно резонансно изследване;
 • Биорезонансна терапия.

Частните клиники предлагат все повече и повече нови методи, устройства за диагностика на паразитоза, така че е много важно да се консултирате с имунолог за съвет. Специалистът ще ви каже как да проверите тялото по паразити по най-информативен начин.

Много е важно своевременно да се идентифицира наличието на паразити, продължителният им престой в тялото може да има вредно въздействие върху човешкия живот. Чести са случаите, когато инфекцията е фатална.

Периодичните кръвни изследвания за паразити ще помогнат за тяхното откриване на ранен етап.

Всички паразити вредни ли са за хората?

Наскоро учените започнаха да изследват връзката на автоимунните нарушения с жизнената активност на паразитните червеи. Изводите, до които стигнаха американските изследователи, шокираха!

Оказа се, че паразитите, живеещи в човешкото тяло, също могат да бъдат полезни, като стимулират имунната система.

В продължение на много векове хората са съжителствали с паразити, образувайки специфична симбиоза. Сега, когато броят на заразените хора е намалял значително, хората са по-податливи на автоимунни заболявания.

Полезните паразити в човешкото тяло активират собствената си имунна регулация, в резултат на което гостоприемникът получава двойна защита. По този начин чревните червеи са в състояние да потиснат възпалителните процеси в тялото. Изследванията на тази връзка продължават и до днес. Невъзможно е да се предскаже какви други открития ще донесат.

Видове паразити

Всички паразити в човешкото тяло са условно разделени на подгрупи, според естеството на въздействието им върху организма. Видове паразити в човешкото тяло, както и симптомите и лечението на паразити в човешкото тяло:

Име на паразитите при хората Вредни ефекти Симптоми Как да убием паразитите в тялото Механизъм на заразяване
Хелминти Действат потискащо върху чревната микрофлора. Нарушават метаболизма и предотвратяват усвояването на хранителните вещества. Кожен обрив, увеличени лимфни възли, черен дроб и далак, жълтеница, треска. За лечение се използват редица специални противоглистни лекарства. Чрез храна, общи хигиенни предмети, в резултат на близък контакт с животни.
Кръгъл червей Те причиняват развитието на редица заболявания на червата, жлъчния мехур и белите дробове. Нискостепенна треска, диария (в началния етап), суха кашлица, остри алергични реакции. Паразитите умират сами след една година, тъй като не могат да се размножават в тялото. При лечението се използват антихелминтни лекарства. В резултат на лоша хигиена.
Гъби Те могат да бъдат спусък за онкологични заболявания. Бяла плака по лигавиците, зачервяване и лющене на кожата, сърбеж на засегнатата област. Лечението зависи от местоположението на гъбичките. Лекарствата срещу гъбички се предлагат под формата на мехлеми, лечебни шампоани и специални разтвори за лечение. Предава се чрез общи предмети. Засегнати са здрави зони от заразените.
Острици Оказват вредно въздействие върху червата. Сърбеж в областта на анала, алергии, гадене и повръщане. Лекува се с противоглистни лекарства. Неспазване на личната хигиена, заедно с храната.
Giardia Засяга черния дроб на гостоприемника. Храносмилателни разстройства, периодична треска, диария. Ензимни препарати, холеретик, антибиотици. Антихистаминово лечение. Чрез предмети от бита, заедно с храната.
Хламидия Те допринасят за развитието на диабет и безплодие, унищожават черния дроб и засягат панкреаса. При жените протича почти безсимптомно - уринирането може да зачести. При мъжете се проявява като уретрит, бяло отделяне и болка при уриниране. АнтибиотициЛечението на сексуалния партньор е задължително. Незащитен полов акт. Рядко - чрез предмети за лична хигиена.
Трихомонада Те засягат устната кухина, причиняват смущения във функционирането на пикочно-половата система и червата. Съдовата система на гостоприемника също страда. Може да провокира онкология. Порези при уриниране, пенливо отделяне от външните полови органи на мъжете и жените. Антибиотици, имуномодулатори, ензими. Локално външно лечение: жени с вагинални дезинфекциращи супозитории, мъже с антисептичен разтвор. Полово предавани инфекции.
Токсоплазма Засяга лигавиците, причинява смущения във функционирането на пикочно-половата система и червата. Дългосрочното „съжителство" е изпълнено с умствена изостаналост. Тя е безсимптомна или маскирана като различни заболявания. Разкрито с пълен преглед. Етиотропно лечение, имуномодулатори, антихистамини, токсоплазмотерапия. Чрез месо и зеленчуци. Когато бременната жена е заразена, бебето се заразява вътреутробно. Инфекция от домашни котки.
Фасциолиаза Причиняват хепатит и провокират алергични реакции. Симптоми на алергия, възникващи на фона на общо неразположение. Хроничната форма се характеризира с болка в черния дроб. Антихистамини, калциев хлорид. Ако се развият усложнения, хепатитът се лекува. Чрез месо, немити билки и необработена вода.

Този списък с паразити в човешкото тяло ще ви помогне да разберете кога да потърсите медицинска помощ. Специалист по инфекциозни болести ще предпише лечение в зависимост от вида на паразита в човешкото тяло. Не трябва да отлагате среща с лекар и да чакате усложнения - всяка болест е по-лесна за лечение в началния етап.