Признаци на паразити, живеещи под човешката кожа

За съжаление, паразитите могат да живеят и да се хранят не само във вътрешните органи на човек, но и да проникнат под кожата. Това причинява редица заболявания, които имат свои специфики. Важно е навреме да се диагностицира причината за неприятните симптоми и да се започне лечение, преди паразитните червеи да причинят големи щети на тялото. Повечето от паразитите, които живеят под кожата, могат да се заразят само в тропическите ширини: плуване в застояло езерце, пиене на непреварена вода или ставане жертва на кръвосмучещо насекомо. Но някои индивиди се „настаняват" в тялото си, без да напускат дома си.

червени петна с подкожни паразити

Разновидности на болести и паразити

Медицината разграничава редица заболявания, чиято диагноза показва подкожни червеи при хората.

 1. Цистицеркоза. Неговите причинители са ларвите на свинските тении. Най-често те влизат в тялото с непреварена вода или храна. Тези червеи са локализирани във вътрешните органи, очите, мозъка, мускулите и под кожата (наблюдават се по раменете, дланите, гърдите). Такива паразити могат да живеят в човек с години, под епидермиса се образуват удебеления и отоци, които с времето се уплътняват. Диагнозата е леко улеснена от уртикария, която постоянно се проявява с обриви по кожата.
 2. шистосомоза. Това заболяване се провокира от хелминти, които живеят във водите на Африка и Азия. Червеите засягат пикочно-половата система и кожата. Основните симптоми са сърбеж, обриви, дерматит, обилно изпотяване през нощта, увреждане на бъбреците, уголемяване на черния дроб.
 3. Филариоза. Това са нишковидни нематоди, живеещи в Южна Америка, Азия и Африка. Разпространяват се от кръвосмучещи насекоми. Болестта се развива много дълго време (до седем години), но провокира редица патологии на кожата: язви, екзема, възли, папули, обриви. Ако човек не обръща внимание на постоянно главоболие, сънливост, нарушения на съня и обща слабост, могат да се развият усложнения под формата на артроза, глаукома, катаракта.
 4. симптоми на паразити под човешката кожа
 5. Краста. Крастата акара преди половин век беше доста често срещана. Той се установява в дълбоките слоеве на епитела, храни се с него и снася там яйца. Женският паразит живее около два месеца, но успява да снесе няколко десетки яйца под кожата. Кърлежът пробива проходи в епитела и това провокира силен сърбеж. Места на локализация - гънки по тялото, страните на бедрата, млечните жлези, подмишниците, гениталиите и косата. Човешката кожа е покрита с обриви с мехури, появяват се пъпки, циреи и други усложнения.
 6. Дирофилария. Това са паразити, които могат да съществуват не само подкожно, но и да засегнат очната ябълка. Женските на тези червеи достигат дължина до 30 см, а мъжките - до 10. Преносители на червеи от този вид са кучета и котки, а ухапвайки ги, комарите пренасят ларви на микрофиларии на хората. В този случай развитието на възрастен човек в тялото може да отнеме години. Според статистиката по-голямата част от отстраняването на очните ябълки се пада именно на диагнозата дирофилария, след тотално влошаване на зрението, до слепота. Под кожата се образуват уплътнения, които сърбят, почервеняват и могат да достигнат размера на яйце. Именно в тях се намира възрастният червей.
 7. Дракукулоза (гвинейски червей). Това са кръгли червеи, достигащи дължина до 120 сантиметра. По-често в тропически климат. Освен хората са засегнати и котки и кучета. Можете да се заразите с тях, като пиете непреварена вода, плувате в замърсени водоеми. Веднъж попаднал в тялото под формата на ларва, червеят достига зряла възраст само след една година живот в човек. Най-често краката страдат от това заболяване: те са тези, които са предразположени към такива усложнения като развитие на контрактури, възпаление на ставите. В допълнение, наличието на морски червей вътре в човек е изпълнено с гангрена и отравяне на кръвта.
 8. анкилостомиаза. Червеите-причинители живеят в места с тропически и субтропичен климат. Анкилостомите се въвеждат под кожата на човек чрез най-малкото увреждане на кожата (обикновено краката) и там те остават да паразитират. Заболяването се проявява със симптоми като силен сърбеж, понякога има кашлица, анемия, има признаци на увреждане на вътрешните органи.
 9. Демодекоза. Това е едно от най-честите дерматологични заболявания. Възниква поради проникването на подкожния кърлеж-причинител. Това не е хелминтно заболяване, но вредителят живее и в слоевете на епидермиса (в мейбомиевите канали и мастните жлези). Симптоми на паразити: обилно, изразено акне по лицето, бузите, челото и около очите, понякога има загуба на мигли.
симптоми на подкожен паразит демодекс по лицето

Диагноза, симптоми и признаци

При съмнение за подкожни глисти и паразити е необходимо да се консултирате с лекар възможно най-скоро, тъй като някои индивиди живеят в хора няколко години, преди да се „зарадват" със симптоми. Следователно, по време на откриването, паразитите вече имат време да причинят щети на здравето.

Тъй като клиничната картина на червеи и други подкожни обитатели е доста двусмислена и много симптоми се проявяват поотделно, обикновено няма еднозначен списък на признаците. Има редица показатели, които могат да показват подкожни паразити: постоянен сърбеж, кожно дразнене, уплътнения с различни размери, обрив, малки мехури по повърхността на епитела, косвено - нарушения на съня, умора. За да разберете етиологията на такива прояви и да изключите хелминтната инвазия, трябва да посетите редица специалисти, сред които:

 • дерматолог;
 • невропатолог;
 • алерголог;
 • специалист по инфекциозни болести;
 • психолог (ако предишните специалисти не са открили патологии в профила си).

Диагнозата се извършва по няколко начина, в зависимост от симптомите:

 • кръвен тест за антигени;
 • изследване на проба от епидермиса;
 • намазка;
 • вземане на тайна;
 • остъргване.

Именно тези показатели могат да открият наличието или отсъствието на паразити върху кожата на човек.

петна по ръцете с подкожен кърлеж

Традиционни методи за борба с вредителите

Лечението директно зависи от вида на паразитния червей. Във всеки отделен случай се избира подходяща терапия, като се вземат предвид възрастта и етапа на пренебрегване на проблема. Повечето лекарства са доста токсични не само за червея, но и за човешкото тяло.

 • да се отървете от дракункулеза е възможно само чрез хирургическа операция;
 • паразитът от краста се изхвърля ефективно от солна киселина и сярен сапун;
 • при шистозомиаза ще помогне лекарство от антимон;
 • тялото се освобождава от демодекоза чрез козметична линия за грижа за кожата на лицето (специален сапун за измиване, крем).

Наред с традиционното медикаментозно лечение, пациентът трябва да затегне хигиенните процедури, внимателно да следи чистотата на тялото, помещенията, облеклото и да избягва ненужния контакт с хора. В някои случаи ще ви трябва диетична храна, козметика за грижа за кожата.

Профилактика на подкожни глисти

С хелминтни инвазии трябва да бъдете изключително внимателни, защото е доста лесно да се настанят паразити в тялото и може да отнеме години за правилна диагноза и лечение.

За да се сведе до минимум рискът от инфекция с червеи подкожно, лекарите съветват да запомните следните правила:

 1. преди да пътувате до страни с тропически климат, трябва да бъдете ваксинирани;
 2. винаги спазвайте правилата за хигиена: измийте ръцете си след контакт с голям брой хора, пари, след ходене до тоалетната, преди хранене;
 3. жените не трябва да използват чужда козметика, тъй като има висок риск от внасяне на ларви на паразити (или кърлеж) върху кожата им;
 4. плодовете и зеленчуците трябва да се измият добре преди употреба, но е по-добре да се излеят с вряща вода, да се подложи месото на продължителни термични ефекти, да се вари вода за пиене;
 5. внимателно третирайте всяко увреждане на кожата с антисептици, особено в тропиците;
 6. не плувайте в мръсни и съмнителни води.

Ако паразитите са се настанили под кожата, това е причина да се свържете с дерматолог възможно най-скоро. Той ще може да определи вида на червея и да предпише адекватно лечение. В повечето случаи пациентът чака консервативна терапия, включително прием на антихелминтни лекарства и други лекарства, които облекчават симптомите на заболяването при хората.