Таблица за протозойни човешки паразити

Един от големите раздели на протозоологията е посветен на едноклетъчните микроорганизми и разглежда протозойните човешки паразити като една от формите на съществуване на организмите.

От гледна точка на медицинската паразитология, която изучава начините и причините за болестите, техните симптоми (един от индивидуалните признаци, честа проява на заболяване, патологично състояние или нарушаване на всеки жизнен процес) и методите на лечение, протозоите заемат водеща позиция. Следват хелминтологията, насочена към избавяне от хелминтни инвазии и арахноентомологията - системни методи в медицината, които премахват паразитите на членестоноги.

протозойни човешки паразити

Животинският свят е представен в изобилие от едноклетъчни микроорганизми, които живеят навсякъде – от морското дъно до горните слоеве на атмосферата. Всички те принадлежат към подцарството на протозоите или протозоите, което има повече от 15 хиляди представители на едноклетъчни същества.

Сред свободно живеещите едноклетъчни видове има паразитни форми, класифицирани като отделна категория, които причиняват редица сериозни заболявания - протозоонози, и съответните им симптоми, казва старши научен сътрудник в медицинския център.

Най-простите имат няколко десетки вида паразити, които живеят за сметка на човешкото тяло. Амебите се локализират в чревния тракт, причинявайки симптоми (един от индивидуалните признаци, честа проява на някакво заболяване, патологично състояние или нарушение на всеки жизнен процес) амебиаза. Ако това е дизентерична форма на паразита, тогава тя провокира развитието на дизентерия, както и Giardia, която причинява лямблиоза. Меките тъкани на вътрешните органи могат да бъдат засегнати от Plasmodium и Toxoplasma, причинявайки неприятни симптоми на токсоплазмоза, изискващи специфично лечение.

Структурата на едноклетъчните организми

Тялото на микроорганизма е само една клетка, която включва ядрото и цитоплазмата. Той е облицован с цитоплазмена мембрана, съдържаща органели - ендоплазмения ретикулум, рибозоми, апарата на Голджи и митохондриите. Всички те осигуряват процесите на хранене, дишане, движение, метаболитни процеси и отделяне.

Тялото на едноклетъчния организъм има както постоянна, така и променлива форма (това може да означава: формата на обект - относителното положение на границите (контурите) на обекта, обекта, както и относителното положение на точките от линията). Някои представители на протозоите имат симетрични тела, а някои имат асиметрична форма на тялото. Представителите на бичукови паразити на външен вид приличат на вретено. Коренищата на формата (това може да означава: формата на обекта - взаимното подреждане на границите (контурите) на обекта, обекта, както и относителното положение на точките на линията) нямат тяло изобщо.

Клетките се делят чрез проста митоза, но при някои видове, в процеса на размножаване, оплождането настъпва по полов път с образуването на зигота. Почти всички най-прости организми са хетеротрофи, но сред тях има автотрофни видове едноклетъчни паразити.

Двигателната функция се произвежда в амебата поради псевдоподията, тя сякаш прелива, изхвърляйки псевдоподия. Ресничките се движат поради често скъсяващите се реснички, които покриват тялото им в изобилие. Движението на жгутиците се дължи на движението на самите флагели, от което са получили своето непретенциозно име.

Процесът на хранене на амеба също е свързан с псевдоподия, увиването на храната с псевдоподия и усвояването й. Някои форми се хранят с клетъчна уста. Храносмилането се осъществява чрез фагоцитоза - вътрешен процес, както и чрез пиноцитоза - процес на външно усвояване на храната от цялата повърхност на тялото.

Основната характеристика на протозоите при появата на неблагоприятни условия е образуването на кисти. Особено характерен е процесът на образуване на кисти за дизентеричната амеба. Позволява на паразита (\един от видовете съвместно съществуване на организми) да поддържа жизнените си способности през период на продължителна анабиоза.

Основните класове протозойни паразити (един от видовете съвместно съществуване на организми)

Представителите на едноклетъчните организми (живо тяло, което има набор от свойства, които го отличават от неживата материя, включително метаболизъм, самоподдържане на неговата структура и организация и способност да ги възпроизвежда) се причисляват към четири основни класа:

Саркод клас

Класът саркод включва един от най-разпространените, опасни за хората, едноклетъчни паразити - дизентерична амеба, която съществува под формата на 4 различни форми:

  • Вегетативната форма е най-голямата, достига 20 микрона по размер. Намирането на паразит в прясно изпратеното изпражнение потвърждава разочароваща диагноза, симптомите на която говорят сами за себе си.
  • Тъканна или патогенна форма на паразита, водеща паразитен начин на живот в лумена на дебелото черво. Поражението на амебата на чревната лигавица се произвежда по специфичен начин.
  • Прозрачен, или основната форма на дизентеричната амеба, която живее в лумена на дебелото черво. Тази форма причинява характерни симптоми за това заболяване. Те се наблюдават в процеса на ремисия на пациента или в стадия на носене. В изпражненията от всякакъв характер не е установено наличието на паразита.
  • Предцистичната форма на амебата се фиксира в полуоформените изпражнения на човек, носител на заболяването, или при пациент в етап на възстановяване.

Основните симптоми на заболявания, причинени от амебни форми, се проявяват с постоянни остри болки в долната част на корема, чести изхождания с кафяви изпражнения поради кръвно съдържание и ивици слуз. Телесната температура остава в нормални граници. Подобна картина може периодично да придружава пациента в продължение на няколко години и да доведе до изтощение, както и до развитие на анемия. При усложнения, причинени от тъканната форма на амебата, и без подходящо лечение, пациентът може да умре.

Клас флагелати или флагелати

Характерна особеност е оборудването на тялото с най-простите органи на движение - един или повече флагели. Патогенните широко разпространени микроорганизми от този клас са:

  • трипанозоми, които причиняват африканска сънна болест;
  • лешмания, причиняваща градска или селска лайшманиоза;
  • trichomonas - причинители на трихомониаза, предимно във вагинална форма;
  • Giardia е протозоа, която причинява лямблиоза.

клас спорозои

Типични представители на спорозоите са маларийният плазмодий, който причинява симптоми на валария и токсоплазма, причиняващи ноксоплазмоза.

ресничести клас

За микроорганизмите от този клас характерна особеност е наличието на реснички в цялото тяло на микроорганизма. Те изпълняват двигателна функция, благодарение на която ресничките имат способността да се движат бързо. Представител на класа е балантидия – най-големият човешки паразит от семейството на протозойните. Предизвиква сериозно и тежко заболяване балантидиаза на фона на улцерозния процес. Заболяването протича в остра субклинична форма и може да бъде фатално.