Как бързо да се отървете от паразитите в тялото

паразит от червеи от човешкото тяло

Паразитите все още представляват сериозна заплаха. Ето защо трябва да знаете възможните начини за справяне с тях, както и списъка с лекарства, които ще станат помощници в този процес.

Човешкото тяло е цял свят, който е атакуван от околната среда и обитаващите го микроорганизми. Не всички от тях са полезни или неутрални по отношение на човек. Около 95% от хората рано или късно се сблъскват с агресивни паразити (гъбички, глисти). Тези организми могат да причинят значителна вреда, когато попаднат вътре в човек, така че е изключително важно да се отървете от тях възможно най-скоро. Хелминтите живеят и се размножават, използвайки вътрешните ресурси на човек и понякога само няколко признака могат да показват тяхното присъствие в тялото. Но най-лошото е, че те могат да причинят смъртта на своя носител. Не е изненадващо, че въпросът как да се отървем от паразитите в тялото не губи своята актуалност.

Специфика на лекарствената терапия

Възможно е да се отървете от паразити с лекарства или чрез народни методи. Въпреки това традиционната медицина силно препоръчва използването на последното само като средство за предотвратяване на появата на вредители или във връзка с лекарствена терапия. В противен случай можете да усетите влошаването на заболяването или сериозните му усложнения.

Лекарствата все още са много по-продуктивно средство за борба с паразитите, но са доста токсични, така че могат да се приемат само според указанията на лекар.

Дори лечението с лекарства за паразити не е лесна задача и е малко вероятно много бързо да се спаси човек от такъв неприятен квартал. Всъщност всички антихелминтни хапчета се характеризират със сложно действие, чиито механизми не са напълно изяснени.

Освен това през последните години проблемът с устойчивостта на паразитите към тях стана доста сериозен. И тъй като жителите на страни от третия свят се занимават основно с подобни проблеми, процентът на медицинските иновации в тази област, уви, е малък. Въпреки това, иновативните лекарства могат да се считат за най-ефективни.

Важно е да се има предвид, че не трябва да използвате противопаразитни лекарства за вирусни и соматични заболявания, както и за чревни инфекции. Такова лечение е забранено и по време на бременност и кърмене. Вредителите, които са окупирали човешкото тяло, са разделени на 3 подгрупи:

  • нематоди;
  • трематоди;
  • цестоди.

Въз основа на коя група принадлежи вредителят, се предписва лекарствена терапия. Отчасти поради това е толкова трудно да се отървете от тях сами, без да се нараните още повече.

Подготовка на тялото за терапия

зеленчуци за борба с паразитите

Важен период в лечението е предхождащият го преглед. Преминаването на различни изследвания е основата за избор на ефективен метод за лекарствена терапия. Въпреки това ще бъде важно да се координира храненето на пациента в правилната посока. Преди да извършите процедурата за почистване от паразити, по-добре е да преминете към здравословна и балансирана диета.

Вегетарианската диета се счита за идеална. Въпреки това, в допълнение към животинските продукти, по-добре е да забравите за тежките, мазни храни, захарта и рафинираните храни. В продължение на две седмици се препоръчва да се придържате към лека и щадяща разтоварваща диета. Тялото ще ви благодари много, ако диетата е обогатена с плодове, сурови зеленчуци и прясно изцедени сокове.

Също така трябва да се обърне специално внимание на собствения си режим на пиене. Важно е да се консумира само пречистена вода. Средното количество вода, което пиете, трябва да бъде най-малко 2 литра на ден.

Препоръчва се да забравите за содата, като по този начин предварително прочистите червата, бъбреците, черния дроб. Ако човек, заразен с хелминти, в допълнение, страда от запек, тогава е по-добре да започнете да практикувате клизми, за по-добър по-нататъшен резултат от терапията. В тези случаи обикновено се използват билкови отвари от вратига, пелин и други билки.

Избор на антихелминтно средство

Антихелминтните лекарства с определена степен на конвенционалност могат да бъдат разделени на 3 вида:

  • синтезирани химикали;
  • вещества с растителна основа;
  • хомеопатични препарати.
хапчета от паразити

Естествено, всяка от групите ще има както положителни, така и отрицателни страни. Всички те обаче имат обща черта. Всички те са насочени към създаване на условия за паразити, които са абсолютно неподходящи за техния живот и размножаване. Въпреки това, курсът на терапия обикновено е дълъг и може да продължи до 1-2 месеца или да продължи цяла година.

Химикалите гарантират висока ефективност и показват ефекта след 1-2 месеца. Независимо от това, такива лекарства са надарени с високо ниво на токсичност, поради което отравят както паразитите, така и тялото. Освен това, като правило, действието на такова лекарство е ефективно само за 1-2 вида хелминти.

Билковите препарати са билкови екстракти или техни препарати. Такива "лекарства" натрупват в тялото растителни отрови, които не се понасят от вредители и те са принудени да напуснат човешкото тяло, тъй като не могат да се адаптират към тях. В допълнение, такива компоненти повишават естествените защитни функции на тялото и са безопасни за него. Независимо от това, периодът на лечение с такива средства е доста дълъг и може да отнеме до една година.

Хомеопатични лекарства - такова лечение също е дългосрочно и включва курс от 3 месеца до една година. Ефективността на такова лечение е пропорционална на квалификацията на хомеопата, на способността му да избира правилните лекарства за пациента. В противен случай ефектът от лечението ще бъде нулев.

Препаратите за хелминти, както вече беше споменато, се предписват от лекар само след провеждане на подходящи тестове. Освен това, когато се предписва лекарство, трябва да се вземат предвид личните характеристики на дадено лице:

  • теглото му;
  • възраст;
  • наличието на алергии;
  • непоносимост към компонентите на предписаното лекарство и други патологии.

Освен това се извършва чувствителен индивидуален контрол на хода на лечението.

Препарати за нематоди

Тази подгрупа паразити включва острици, кръгли червеи, камшикови червеи, трихинела и токсокар. Въпреки това, най-честите случаи на инфекция са първите две категории вредители.

За да им се противодейства, различни лекарства са ефективни, специалист ще избере подходящото.

Извънчревните вредители в тялото предполагат малко по-различно лечение. Лекарствата на базата на ивермектин ще помогнат бързо да се отървете от тях. Но е много важно да следвате инструкциите за лекарството и да проведете втори курс на лечение. Факт е, че тези лекарства действат само върху полово зрели индивиди, но не са ефективни в борбата с техните ларви и яйца.

Освен това, след като лекарството е изпито (за предпочитане вечер), се препоръчва да се направи очистителна клизма и да се вземе слабително. Такива мерки значително ще намалят нивото на токсините в тялото.

Средства за лечение на цестоди

Въпреки че значителен брой паразити се приписват на цестодите, най-често се открива инфекция с говеда тения и широка тения. Това е доста труден случай, но все пак е възможно да се отървете от такива паразити, като първо внимателно обмислите терапията. Продуктивни при лечението на цестоди са специални лекарства, предписани от специалист.

Препарати срещу трематоди и метили

Тази огромна група паразити включва белодробни, китайски, котешки и чернодробни метили. Този вид паразити са изключително опасни по своето въздействие върху човешкия организъм и закъснялата терапия може да причини сериозни последици.

Гамата от лекарства е доста широка, но не трябва да експериментирате. Консултирайте се с лекар, ако подозирате наличието на хелминти или ако се чувствате неоправдано по-зле.