Причини за появата на глисти, признаци и методи на лечение

Червеите са паразитни червеи, които живеят в човешкото тяло. Известно е, че в света има около триста вида хелминти. Червеите паразитират във вътрешните органи, като ги засягат и причиняват различни заболявания.

Причини

куче в къщата като търговец на червеи

Яйцата на паразитите влизат в човешкото тяло по няколко начина.

  1. Контактът е един от най-честите начини за проникване в човешкото тяло. Заразните хелминтиази се предават при неспазване на правилата за лична хигиена (неизмити ръце).
  2. Геохелминтоза. Ларвите навлизат в почвата или водата с изпражненията на болни животни или чрез пренасяне на насекоми. Мухите са основният носител на инфекция. Също така източникът на инвазия е директен контакт с болно животно, чрез изпражнения, слюнка или вълна.
  3. Биохелминтоза. Заразяването става по хранителен път чрез храна. Яйцата на червеите влизат в тялото чрез немити зеленчуци, плодове, яйца. Яденето на недостатъчно термично обработено месо, риба, морски дарове също води до инвазия.
  4. път на предаване. Някои паразити навлизат в тялото чрез ухапвания от насекоми.

Признаци за появата на червеи

сърбеж в ануса с глисти

Можете да идентифицирате наличието на заболяване при човек, като използвате следните симптоми:

  • сърбеж в ануса;
  • подуване на корема, метеоризъм;
  • нарушение на стола;
  • алергични обриви по тялото;
  • промени в теглото;
  • синдром на хроничната умора.

Ако се появят тези признаци, трябва незабавно да се свържете с Вашия лекар, който ще издаде направление за изследвания, ще диагностицира заболяването.

Лечение на глисти

лекарят предписва лечение на глисти

Не е възможно незабавно да се установи наличието на заболяването. Латентният период може да продължи с години. След диагностициране, антихелминтните лекарства се предписват от специалист, който провежда серия от тестове, идентифициращи вида на паразита и стадия на заболяването. За всеки вид паразит ще бъде предписан специфичен курс на лечение. Самолечението в този случай е противопоказано. При острата форма на заболяването лекарят предписва инфузии, инжекции.

Антихелминтното лечение не винаги е ефективно, така че курсът на терапия се повтаря след няколко седмици. По време на лечението част от хелминтните червеи умират и излизат през изпражненията.

Лечението на глисти има интегриран подход, включващ имунотерапия и използване на антибактериални лекарства. Всички членове на семейството трябва да преминат превантивен курс срещу хелминтоза.