Паразити на човешкото тяло, основни видове

Паразитите често пречат на човек да живее нормално, защото силно отслабват тялото. Какви представители най-често паразитират в нас, както и как да се справим с тях - ще разкаже статията.

Паразитите са същества, които живеят и се хранят от своя домакин. Те могат да обитават всички животни, риби, птици, както и хората. Това създава много проблеми, защото тези същества доста развалят здравето. Паразитите в човешкото тяло могат да живеят в черния дроб, червата, кръвта, дори да атакуват мозъка и белите дробове. Кои са най-често срещаните видове? Има няколко различни категории паразити: плоски и кръгли червеи, протозои и насекоми. Как влияят на организма и как да ги изгонят - ще разкаже статията.

Видове паразити

най-простият паразит на трипаностомия при хората

Както вече споменахме, има различни видове паразити в човешкото тяло:

 • протозои (трипанозома, маларийна плазмодия, ламблия, дизентерийна амеба);
 • плоски червеи (котешки метил, чернодробен метил, говежди и свински тения);
 • кръгли червеи (кръгли червеи, острици);
 • насекоми (въшки, гадфили, бълхи);
 • хелицери (акари).

Тези видове най-често атакуват човешкото тяло. Всички те са обединени от факта, че се хранят със сокове и тъкани на своя гостоприемник, като бавно го убиват. Трудно е да се изгони някой от тях, защото всеки има много приспособления за закрепване (издънки, куки, хелицери), а някои дори се установяват в клетките на тялото, откъдето е просто невъзможно да бъдат изгонени.

Вероятно всеки знае за въшки, бълхи и кърлежи, тъй като тези същества живеят на повърхността на тялото, лесно е да ги намерите и е малко по-лесно да се борите. Но не всеки е наясно с вътрешните паразити в тялото и всъщност те са най-опасни за здравето.

Най-простият

Тези малки организми се срещат навсякъде:

 • във вода;
 • земя;
 • въздух.

Невъзможно е да ги видите, защото те се състоят само от една клетка. Има безвредни представители: ресничеста обувка, протея амеба, зелена евглена и други. Някои дори помагат на животните, например ресничките смилат целулозата от трева за крави, но сред това изобилие има много паразити.

Малария плазмодий

малария плазмодий в човешкото тяло

Този родом от Централна Африка преследва много страни днес. Плазмодиевата малария се пренася от комари от рода Anopheles, които не са особено придирчиви, а основното за тях е топлината и водата. Много страни проведоха профилактика на болестта: източиха блатата, унищожиха ларвите и болестта се оттегли там, но този паразит все още бушува в региона на Централна Африка и Южна Америка.

Попадайки в тялото, маларийният плазмодий преминава през два етапа: чернодробен и еритроцитен. Първият преминава след няколко часа. Плазмодийът атакува чернодробните клетки, навлиза в тях, започва да се размножава и се храни с хранителните вещества на гостоприемника. По това време човек вече чувства първите неприятни симптоми:

 • главоболие;
 • гадене;
 • липса на апетит.

След няколко дни паразитът напуска черния дроб в кръвния поток и се установява в червените кръвни клетки. Там живее дълго време. На всеки 3-4 дни той напуска единия и влиза в другия. Изходът е придружен от отделяне на отпадъчни продукти от протозоите, поради което температурата на собственика се повишава бързо и силно, започват треска, повръщане и чревни разстройства.

Лечението на плазмодиевата малария е трудно, тъй като паразитът се крие в клетките на гостоприемника. Когато се появят основните симптоми на заболяването, е необходимо да се извика линейка и постоянно да се полива пациентът преди пристигането й, тъй като температурата и температурата причиняват дехидратация. В болницата ще бъде инсталиран тип плазмодий (има повече от 5 от тях) и ще бъде предписано лечение.

Профилактиката е проста - ограждайте мястото си на пребиваване с мрежа против комари, ако в района има места за размножаване на комара Anopheles, както и дрениране на блата или заливане на повърхността им със специални средства, които създават филм, чрез който ларвите на комарите не могат да дишат и умират .

Жиардия и дизентерия амеба

ламблия в човешкото тяло

И двата паразита живеят в човешките храносмилателни органи и всяко животно може да стане техен домакин. Те проникват в тялото заедно с мръсна вода, немити плодове или зеленчуци. Любимите им места са чернодробните канали, тънките черва и горната част на дебелото черво.

Симптомите няма да закъсняват и е трудно да не ги забележите. Първите прояви са нарушения на изпражненията. С течение на времето температурата рязко се повишава, започва силна диария и повръщане. Най-често човек умира от дехидратация, тъй като последните два симптома практически не спират, пациентът бързо губи вода.

Борбата с тези паразити се състои в пиене на много чиста преварена вода и вземане на специални пакетчета сол - препарати, съдържащи специален състав на соли, които помагат да се задържи водата в тялото. Профилактиката също е проста - измиване на продукти, наблюдение на състоянието на питейната вода, защото именно тя е източникът на размножаването на тези паразити.

Плоски червеи

Паразитите в човешкото тяло могат да бъдат едноклетъчни и многоклетъчни. Това са плоски червеи. Името идва от формата им, тъй като те са наистина плоски, защото дишат с цялата повърхност на тялото, така че се опитват да намалят максимално обема. Има 3 вида плоски червеи: реснички, метили и тении. Първите са доста безвредни, живеят на суша или във вода. Но вторите два класа са изключително паразити.

Издънки

Това са малки червеи, които имат смукатели по устата и корема. Те предпочитат да живеят в нашето тяло вътре в канала на черния дроб и жлъчния мехур. Тези хелминти имат две основни фази на живот - ларва и възрастен човек. Домакин на ларвите могат да бъдат водни мекотели (чернодробна метила), риби (котешка метила), но говедата и хората са постоянни.

чернодробна метила при хората

Възрастните най-често се установяват в областта на черния дроб, но понякога могат да проникнат в червата, белите дробове, дори в мозъка. Настаняването им се придружава от:

 • главоболие;
 • отслабване;
 • липса на апетит;
 • анемия.

Те могат да бъдат убити само със специални противоглистни лекарства, които лекарят ще предпише, в зависимост от вида на паразита.

Профилактиката е проста: не пийте вода и не се опитвайте да плувате в тела със застояла вода, а също така не дъвчете власинки на полето, както много хора обичат да правят, тъй като ларвите на плоските червеи също могат да бъдат на тревата.

Лента

Тениите се наричат така, защото тези паразити са с голяма дължина (с изключение на ехинококи), така че наистина приличат на лента. Те се развиват и със смяна на „местоживеене", но най-често именно човекът е постоянният собственик за тях.

Говежди и свински тении атакуват тънките черва. Те са прикрепени с вендузи и куки, така че не могат да бъдат извадени оттам с изпражнения. Те непрекъснато растат, могат да достигнат дължина от 10 метра или повече. Те могат да бъдат изгонени оттам само със специални лекарства, които ще убият паразита, издънките ще се отпуснат, той ще падне и ще излезе с изпражнения.

Един от най-опасните представители на тениите е ехинокок. Гостоприемникът на неговата ларва е човекът и тревопасните животни, а възрастният червей се установява в хищници. Опасен е именно ларвеният стадий на паразита, тъй като той се различава по структура от този, който образува тенията.

Ларвата на ехинокока е торбичка, в която се развиват много ларви. Такава структура може да атакува мозъка, белите дробове, червата, черния дроб. Тя е опасна с неограничения си растеж, защото рано или късно тя просто разкъсва тъканите на собственика. Ако ехинококът е ударил мозъка или белите дробове, тогава само операция може да спаси пациента, но може да бъде и опасна.

Ако тениите са се заселили в нашето тяло, тогава трябва спешно да отидем в болница, защото те непрекъснато растат, запушват червата (тении), засягат белите дробове или мозъка (ехинококи), пият всички жизненоважни сокове и убиват техния гостоприемник . Профилактиката се състои в проверка на месото и рибата за малки бели или жълтеникави ларви. Ако такива присъстват, такъв продукт никога не трябва да се яде!

Кръгли червеи

Аскарида в човешкото тяло

Мнозина са чували и за кръгли червеи, защото те тровят живота на хората не по-рядко от плоските, особено малките деца страдат от тях. Най-"известните" представители са аскаридите и остриците, които обитават червата на човека. Понякога те могат да попаднат в други органи: черен дроб, очи, мозък.

Кръглите червеи се развиват с промяна в местообитанието: ларвите живеят в белите дробове на човек, а възрастните в червата. Името "кръгъл" характеризира тяхната форма на напречно сечение - те са наистина кръгли.

Тези червеи нямат устройства за закрепване, но имат мускули, които им помагат да устоят на изпражненията. Понякога самите те пълзят от тялото (острици) и снасят яйца върху ануса.

Децата страдат от тях, защото бебетата не знаят хигиенните правила, следователно, след като сресат мястото на отлагане на яйца, те могат да издърпат пръстите си в устата си и да се заразят отново.

Лечението е възможно с лекарства, предписани от лекар. Ако майката на бебе с острица се страхува да му даде хапчета, тогава можете да го излекувате без тях. За да направите това, е необходимо в 5-6 сутринта (по това време женската напуска тялото и снася яйца около ануса) да избършете вътрешността на свещениците с водка и след това да намажете мястото за лечение с бебешки крем, за да не изсуши нежната кожа.

Профилактиката се състои в това, че трябва постоянно да следите хигиената: измийте ръцете си след докосване на земята, не пийте мръсна вода.

Тест за паразити

Ако имате съмнения относно собственото си здраве, можете да тествате за наличие на паразити в организма. Ако има някой от следните симптоми, поставете знак плюс.

 1. Загуба на тегло се наблюдава без диети или промени в диетата.
 2. Температурата постоянно се повишава в района на 37-37, 5 грама.
 3. Няма апетит или, напротив, постоянно искате да ядете.
 4. Често има желание да хапнете нещо сладко.
 5. Повишено главоболие.
 6. Горещи вълни на слабост.
 7. Нарушения на изпражненията.
 8. Гадене или повръщане
 9. Алергични обриви или подуване.
 10. Болка в черния дроб и червата.
 11. Припадък (ако мозъкът е засегнат).
 12. Треперещи ръце.
 13. Постоянна бледност.

Ако има от 1 до 4 плюса, това означава, че няма червеи, но човек изпитва постоянен стрес, е болен или има проблеми с храносмилателния тракт. Ако има от 5 до 7 плюсове, тогава има съмнение за наличие на паразити, но повече от 8 положителни отговора показват реални проблеми, така че спешно трябва да се консултирате с лекар.

Паразитите отровят човешкото тяло, отслабват имунната система, пречат им да водят нормален активен живот, така че трябва да запомните за симптомите на тяхното проявление и методите на лечение, както и превантивните мерки, защото само тогава можете да се предпазите и твоето семейство.