Паразити в човешкото тяло симптоми снимка

коремна болка с паразити

Видовете червеи, които заразяват вътрешните органи на човек, се наричат хелминти (червеи). Според статистиката днес около 30% от цялото население е податливо на хелминтска инвазия. Червеите, отравящи тялото, могат да заразят всяка част от тялото. Това е опасно не само за заболявания, които могат да провокират хелминти. Присъствието им в тялото може да бъде фатално.

Към днешна дата хелминтозата може да бъде излекувана напълно не само с лекарства, но и с народни средства. Всеки тип има свои методи на лечение. Ето защо си струва да знаете и разберете какви са видовете червеи, както и симптомите на паразитна инфекция, за да се вземат навременни мерки.

Класификация на хелминтоза

Паразитните червеи са разделени на две големи групи: чревни и тъканни.

Първият вид живее директно в червата. Тази група включва:

 • кръгли червеи и острици;
 • анкилостоми и червеи;
 • бичи и джуджета тения;
 • говежди тения и широка тения;
 • свински тения.

Тъканните червеи могат да обитават всеки орган на човешкото тяло и да паразитират в продължение на много години. Те включват:

 • цистицерки и трематоди;
 • трихинела и чернодробна метила;
 • ехинококи и алвеококи.

Кръгъл червей

Те са най-често срещаните и трудни видове червеи, които живеят в тънките черва на възрастен или дете. Инфекцията с този вид хелминти се нарича аскаридоза.

как изглеждат аскаридите

В първите дни на инвазията човек започва да чувства неразположение, нервност, треска, задух, кашлица и болка в областта на гърдите. Такива симптоми се оправдават от факта, че хелминти първоначално засягат дихателната система.

Заразяването може да стане от пиене на сурова вода от непроверени източници, лошо обработени пресни плодове и зеленчуци. През лятото рискът от аскаридоза е повишен.

Острици

Малките хелминти, които се установяват в червата, причиняват заболяване, наречено ентеробиоза. Червеите снасят яйцата си в аналната област. Снесените яйца се превръщат в ларви и могат да проникнат отново в тялото само през устната кухина.

как изглеждат остриците в човешкото тяло

Повторната инфекция възниква поради контакта на мръсните ръце на човек, страдащ от ентеробиоза, с храната, която яде. Симптомите на инфекция могат да включват сърбеж около ануса и повишена раздразнителност.

Важно! Болестта се пренася от хората.

Анкилостома

Заразяването с инфекция с анкилостоми се случва чрез увредена кожа при контакт с земята, където живеят ларвите на тези видове червеи.

как изглеждат анкилостомите в човешкото тяло

Анкилостомите, преди да навлязат в червата, следват същия път като кръглите червеи.

Симптомите включват кашлица, болка в долната част на корема, гадене и смущения в изпражненията. Този тип хелминтоза може да причини анемия.

Giardia

Жиардиазата прогресира при хора, които имат навика да гризат нокти и други предмети (моливи, химикалки). Инфекция може да възникне и в случай на пиене на некачествена вода, немити продукти, контакт с мръсно пране, където могат да бъдат ларвите, и носител на болестта.

как изглежда ламблията в човешкото тяло

Симптомите на инфекция могат да включват разхлабени изпражнения и болки в долната част на корема.

Власоглава

Трихоцефалозата възниква по време на инфекция с ларви на камшици. Те влизат вътре заедно с непреработени плодове и зеленчуци. Мръсните ръце и водата също са вектори.

как изглеждат бичовете в човешкото тяло

Инвазията е придружена от остра коремна болка, диария и намален апетит. Признаците на инфекция често са подобни на тези при апендицит.

Джудже тения

Заразяването с червея става не само чрез мръсни ръце и немита храна, но и насекомите могат да бъдат носител.

Джудже тения засяга червата и черния дроб, причинявайки възпаление и отравяне.

как изглежда джудже тения в човешкото тяло

Хименолепиазата може да бъде придружена от появата на дисбиоза, нарушен апетит, повишена жажда, повишена умора и нервност.

Говежди тения

Един от най-опасните видове червеи, които паразитират в дебелото черво.

как изглежда говедата тения в човешкото тяло

Възрастен червей достига няколко метра дължина. Индивидът отнема всички хранителни вещества от човешкото тяло и предизвиква тежка интоксикация.

Симптомите на инвазията са:

 • диария и коремна болка;
 • повръщане и гадене;
 • неспокоен сън;
 • виене на свят и припадък.

Рискът от заболяване на тениаринозите възниква при ядене на недостатъчно обработено говеждо месо, заразено с ларви на тения.

Широка панделка

Причината за дифилоботриазис е консумацията на зле преработени рибни продукти и хайвер.

Червеят, който причинява болестта, е един от най-големите и може да достигне десет метра.

как изглежда широката тения в човешкото тяло

Симптомите на инфекцията са силна болка в долната част на корема и анемия.

Свински тения

Заразяването с този вид хелминти е изключително опасно за хората. Яденето на свинско месо, което не е достатъчно приготвено, може да накара финландците да навлязат в тялото и да станат възрастни.

как изглежда свинският тения в човешкото тяло

От тялото на свинския тения периодично се отделят така наречените сегменти, които са в състояние самостоятелно да напуснат тялото през ануса или с изпражнения, навлизайки в околната среда. Признаците на тениаза са подобни на тези при инфекция с говежди тении.

Cysticerki

Това е вид тъканни червеи, който е продукт на сегмент от свинска тения. Сегментите, съдържащи яйца от тения, навлизат във външната среда и могат да попаднат отново в тялото чрез външни обекти на околната среда и да провокират развитието на цистицеркоза.

как изглежда чернодробната метила в човешкото тяло

Паразитите обитават мускулите, миокарда и дори мозъка.

Важно! Те имат притискащ ефект върху органите и причиняват възпаление.

Чернодробна метила

Описторхозата възниква в резултат на поглъщането на ларвите на чернодробния метил заедно с заразената риба в човешкото тяло.

как изглежда цистицеркът в човешкото тяло

Признаци за наличие на описторхоза:

 • гадене;
 • диария;
 • болки по цялото тяло;
 • появата на алергии.

По-сериозните симптоми са хронични. Този вид паразит е опасен за развитието на рак на черния дроб.

Ехинококи

Червеят се установява в тялото, най-често в черния дроб или белите дробове. Ехинококът може да причини образуването на киста в засегнатия орган и появата на тумори. Инфекцията може да бъде фатална.

как изглежда ехинококът в човешкото тяло

Ларвите се предават на хората чрез контакт с болни животни.

Трихинела

Трихинелозата засяга предимно хората, които ядат зле преработено месо от диви животни. Свинете също могат да бъдат носител на трихинела.

как изглежда трихинелата в човешкото тяло

Местообитанията на възрастните в човешкото тяло са различни видове мускули (дихателни, лицеви и др. ).

На ранен етап се появяват гадене и разхлабени изпражнения. Последващите симптоми на инвазията са треска, оток, кожни обриви, мускулни болки. Заразяването с този вид паразити без навременно лечение може да бъде фатално.

силна коремна болка с паразити

Начини за заразяване на човека с хелминти

 1. Биохелминтоза (инфекция от животни).
 2. Заразна хелминтоза (предава се от човек на човек).
 3. Геохелминтоза (болести, причинени от паразити, които извършват един от жизнения си цикъл в земята).

Фактори, влияещи върху проявите на хелминтоза

аскарида в червата на човека

Начинът, по който паразитът попада в тялото;

 • Степента на адаптация на хелминта към човешкото тяло;
 • Плътност на популацията (брой) на паразитни индивиди;
 • Местообитанието на червея (тъканните паразити живеят в дебелината на меките тъкани, а луминалните - в пролуките на кухи органи). Някои хелминти в различни фази имат както луминална, така и тъканна форма. Ларвалните и развиващите се етапи на червеите, като правило, причиняват по-изразени патологични промени.

При липса на повторна инфекция, броят на възрастните паразити в човешкото тяло не се увеличава. Тази характеристика значително отличава хелминтските инвазии от болести, причинени от бактерии, вируси, гъбички и протозои.

Глисти при хората: симптоми

Хелминтозата е заболяване, характеризиращо се с 2 етапа на протичане (остър, от две седмици до два месеца) и хроничен (от няколко месеца до няколко години).

Симптоми на острата фаза на хелминтоза

Първите признаци на заболяването могат да се появят по различно време (най-често след 2-3 седмици, при аскаридоза - след 2-3 дни, а при филариаза, инкубационният период може да продължи 6-18 месеца).

В острия стадий на паразитна инвазия най-характерният симптом е алергичната реакция (произвеждат се антитела към антигените на мигриращи ларви на паразити). Често при хора, заразени с червеи, се появяват сърбящи обриви по кожата, склонни към рецидивиращ ход, увеличават се регионалните лимфни възли, може да възникне генерализиран или локален оток, болки в мускулите и ставите. Също така мигриращите ларви на паразити могат да причинят болка в гърдите, кашлица, пристъпи на задушаване, нарушения на изпражненията, гадене и повръщане.

Признаци на хронична хелминтоза

Симптомите на хроничната фаза пряко зависят от това кой орган е „обитаван" от паразити, а също така техният размер и брой играят важна роля.

признаци за наличие на паразити в организма

Така че, когато паразитира в червата на отделни индивиди, болестта може да бъде асимптоматична (с изключение на случаите на инфекция с много големи паразити). Характерните признаци на хроничната фаза на чревна хелминтоза са диспептичните разстройства. При децата астеноневротичният и болковият синдром са по-изразени. При масивна инвазия на кръгли червеи е възможно развитието на чревна обструкция, обструктивна жълтеница и панкреатит.

При хора, страдащи от хелминтиази, поради отслабена имунна система и засилен процес на клетъчно делене (следствие от постоянното възстановяване на тъканите, увредени от паразити), рискът от злокачествени тумори се увеличава значително.

Видове хелминти, паразитиращи в човешкото тяло

Причинителите на човешкия хелминтоз са 2 вида червеи: кръгли (нематоди) и плоски (лента и метили).

Кръгли червеи

Pinworm

острици в човешкото тяло

Паразитите, които причиняват ентеробиоза, са малки (до 10 мм) тънки кухини червеи със сиво-бяло оцветяване. Заразяването става алиментарно (през устата). Причината за това са мръсни ръце. Яйцата на паразита могат да бъдат намерени в земята, върху вълната на заразените животни, немити зеленчуци и плодове и др. В същото време при ентеробиоза са чести случаите на самоинфекция (особено при деца) в резултат на надраскване на сърбящите зони и последващо поглъщане на яйца. Ларвата на острицата се развива в рамките на две седмици в храносмилателния тракт. След като се превърна във възрастен, червеят паразитира в долните части на малкия и горния отдели на дебелото черво.

Аскарис

Аскарида в човешкото тяло

Ascaris е голям вретеновиден паразит с червено-жълт цвят, достигащ 40 cm (женски) и 15-25 cm (мъжки) в зряла възраст. Без вендузи или други закрепващи устройства кръглият червей може самостоятелно да се придвижва към хранителните маси. Яйцеклетките, снесени от женската на паразита, се отделят заедно с изпражненията.

Власоглав

Власоглав, причинителят на трихоцефалоза, е бял хелминт, паразитиращ в началния участък на дебелото черво и достигащ размер от 4-5 см. Паразитът се храни с кръв и тъкани на ректалната лигавица.

При малък брой червеи трихоцефалозата протича безсимптомно. В тежък стадий (с масивна инвазия) пациентът развива коремна болка, развива се тежка диария, понякога придружена от ректален пролапс. Това състояние се наблюдава най-често при изтощени деца. При умерена фаза на трихоцефалоза е възможно забавяне на растежа на детето.

Трихинела

трихинела в тялото

Причинителят на трихинелозата е малък кръгъл хелминт, достигащ 2-5 мм дължина. Заразяването става при ядене на зле печено месо (свинско, мече месо, дива свиня). Прониквайки в червата, ларвата на паразита узрява за 3-4 дни до състоянието на полово зрял индивид. Продължителността на живота на червея е 40 дни, след което паразитът умира. Чрез пробиване на чревната стена, ларвите влизат в кръвта и се пренасят до всички органи на човешкото тяло, като се установяват в мускулите. В този случай най-често се засягат дихателните и лицевите мускули, както и флексорните мускули на крайниците.

В първите дни след инвазията пациентите се оплакват от болки в корема. След това, след около 2 седмици, телесната температура се повишава до 39-40 С, по кожата се появяват сърбящи обриви, развиват се мускулни болки и лицето се подува. През този период, в случай на масивна инфекция, съществува значителен риск от смърт. След около месец пациентът се възстановява. Паразитът се капсулира във спирална форма, след което умира в рамките на две години.

Анкилостома и некатор

Тези два паразита са сходни по биологични характеристики, както и по причинени заболявания. В тази връзка е обичайно да се комбинират под общо име (анкилостоми). Червеите, достигащи дължини от 10-15 мм, паразитират в 12-р. черво. Трябва да се отбележи, че това е един от най-често срещаните, но в същото време доста рядко открити паразити. Ларвите на червеите проникват в човешкото тяло през кожата при контакт със замърсена почва. Освен това, попадайки в кръвообращението, те като кръгли червеи мигрират в белите дробове и след това, през бронхите, заедно с храчките отхрачващо, в храносмилателния тракт. Анкилостомът паразитира в червата, прикрепяйки се към чревната стена. Следователно, най-характерният симптом на тази хелминтоза е желязодефицитната анемия, както и промяна в съотношението на протеиновите фракции (диспротеинемия).

Плоски червеи

Широка панделка

Това е един от най-големите хелминти, достигащ дължина 10-20 метра. Болестта, причинена от този паразит, се нарича дифилоботриаза. Цикълът на развитие на червея започва с сладководни риби или ракообразни. Ларвата попада в човешкото тяло, което е крайният собственик на широката тения, заедно с яйца или заразени рибни филета. Достигайки тънките черва, паразитът се прикрепя към стената му и израства до зрял индивид в рамките на 20-25 дни.

Дифилоботриазата се появява на фона на нарушения на храносмилателния тракт и В12-дефицитна анемия.

Чернодробна метила

Паразитът, който причинява описторхоза, е плосък червей, достигащ дължина 7-20 мм. Човешката инфекция възниква, когато се яде замърсено рибно месо, което не е преминало достатъчна топлинна обработка. Ларвата на чернодробната метила от тънките черва прониква в жлъчните пътища и в жлъчния мехур, като се фиксира там с помощта на две вендузи.

В острата фаза на хелминтоза, пациентът има болезненост в горната част на корема, повишава се телесната температура, развива се гадене, болки в мускулите, диария и кожни обриви. Хроничният ход на описторхозата се проявява със симптоми на хепатит, възпаление на жлъчните пътища, холецистит, нарушения в храносмилателния тракт, нервни разстройства, слабост и повишена умора. Паразитът води до развитие на необратими изменения и дори след изгонването му пациентът не претърпява хронични възпалителни процеси и функционални нарушения.

Говежди и свински тения

Тези паразити, почти идентични по структура, достигат дължина 5-6 метра. Инфекцията с тениаринози и тениаза възниква поради консумацията на месо от говеда или свинско месо, заразени от финландците (една от междинните форми на хелминтоза). Жизнеспособни финландци, представени под формата на белезникави мехурчета, достигащи размер 0, 5 cm, се прикрепват към стената на тънките черва на човека и се превръщат във възрастен за 3 месеца. Лентовият паразит, състоящ се от повече от 2000 сегмента, непрекъснато нараства.

Ехинококи

ехинокок при хората

За този паразит човек е междинен гостоприемник. Червеят паразитира върху човешкото тяло под формата на финландци. Крайният собственик на ехинокок е вълк, куче или котка. Заразяването става хранително чрез контакт с животни и с предмети от околната среда, засяти с яйца от ехинококи. След попадане в червата, от тях се развиват онкосфери (шест-закачени ларви). От червата те навлизат в кръвта и се пренасят в тялото.

Алвеокок

Този паразит, считан за вид ехинокок, е причина за една от най-опасните хелминтиази (алвеококоза), която по тежест е подобна на цироза и рак на черния дроб. Заразяването се случва, когато онкосферите (яйца със зрели ларви) проникнат в червата. Лавроцистите са много агресивни образувания, които непрекъснато растат поради увеличаване на мехурчетата, а също така имат способността да растат в черния дроб, като метастази на рака. Некротичните промени, дължащи се на нарушения във функционирането на кръвоносните съдове, претърпяват некротични промени в близките тъкани. Разпространявайки се до близките структури, алвеококът образува фиброзни възли с включвания на многокамерни мехурчета. Това състояние може да продължи няколко години и следователно изисква задължителна хирургическа намеса.

Диагностика на хелминтоза

Диагностиката на хелминтски инвазии включва следните дейности:

 • внимателно събиране на анамнеза, което помага да се открият възможните причини за инфекция;
 • лабораторни изследвания на изпражнения, кръв, чревно съдържание 12р, ректална и перианална слуз, мускулна тъкан, белодробни храчки, жлъчка. Анализът може да разкрие яйца, сегменти или фрагменти от паразити. В същото време повишеното съдържание на еозинофили в кръвта също е сигнал за наличието на хелминтоза.
 • при диагностициране на заболявания, причинени от ларвни стадии или тъканни паразити, се извършват серологични тестове (ELISA, RSK, реакция на непряка аглутинация, анализ на имунофлуоресценция и др. ).
 • за идентифициране на червеи, които засягат чернодробната тъкан, се предписват ултразвук, CT и ендоскопски изследвания.

Глисти при хора: лечение

В острата фаза на паразитна инфекция на пациента се предписва терапия за детоксикация и десенсибилизиране. При тежки случаи на заболяването (трематоди на черния дроб, трихинелоза) се използват глюкокортикоиди според медицински показания.

Като лекарства от специфична терапия, като се вземе предвид естеството на патогена, се предписват специални антихелминтни химиотерапевтични средства.

Успоредно с това на пациента се препоръчва да приема антихистамини и ентеросорбенти. Последният етап от лечението включва използването на пробиотици, които нормализират чревната микрофлора.

Предписана е и специална нежна диета (храната трябва да бъде смилаема и с ниско съдържание на мазнини).

По време на антихелминтната терапия пациентът трябва стриктно да спазва личната хигиена (за да се избегне повторна инфекция). В същото време за много хелминтиази всички членове на семейството и лица, които са в постоянен контакт със заразения, трябва да се подложат на лечение.

Подценяването на тяхната опасност, съчетано с липсата на информираност за биологията на тези същества и начините на заразяване с тях, доведе до факта, че поне няколко милиарда души сега са носители на определени паразити.

Паразитите също могат да присъстват не само в човека, но дори и извън човешкото тяло.

Предотвратяване на заразяване с паразити

Правило №1:не можете да ядете нищо от риба, която не е достатъчно осолена, пържена или варена. Суши, леко осолена херинга или сашими могат да се считат за гурме храна. Но по същество това е сурова риба, а рибата е един от компонентите на жизнения цикъл на паразитните червеи.

Как се случва всичко:първо ларвата навлиза в мекотелото, където не расте повече от определена граница, след което рибата яде мекотелото, ларвата влиза в храносмилателния тракт, оставайки жива, след това расте и се размножава, попадайки в мускулната тъкан на рибата, тогава тази риба се яде от делфин, чайка или полярна мечка. Или посетител на ресторант, който реши да се присъедини към високата японска култура.

На теория съществува безопасна сурова риба. За целта тя трябва да бъде или незабавно замразена след улова и размразена непосредствено преди готвене, или трябва да бъде специално отгледана в рибовъдно стопанство с контрол на липсата на паразити. Но обикновено е невъзможно да се провери дали наистина е приготвено рисковано ястие от него.

Същото внимание трябва да се внимава и с месото; не опитвайте сурова кайма и прясно осолен бекон.

Освен това, за да не се заразят с хелминти, зеленчуците трябва да се мият преди ядене, както и ръцете. Като компонент на естествената среда тези паразити в човешкото тяло са широко разпространени почти навсякъде.

Всеки контакт на храна или ръце със земята, прах и растителност може да остави техните микроскопични яйца върху храната. Ако навлязат в червата, от яйцата ще се излюпят червеи, които няма да бъдат лесни за отстраняване.

Има паразити, които нападат човек, който се разхожда или релаксира сред природата, например:

 • маларийен плазмодий, съдържащ се в слюнката на комари от рода Anopheles,
 • причинителят на енцефалит, съдържащ се в слюнката на иксодидни кърлежи,
 • муха и вълчица муха.

Превенцията им се състои в използването на всякакви репеленти при туризъм в дивата природа, както и в максимална защита на откритите зони на тялото (комарници, мрежи, специален гел).

Какво обаче можете да направите, ако профилактиката не е помогнала? Тъй като пристъпът е известен отдавна, лечението с народни методи също е известно от дълго време.

И в заключение може да се отбележи, че спазването на прости правила за хигиена и санитария, унищожаването на мухи и хлебарки може значително да намали риска от заразяване с паразити, което да доведе до сериозни последици.