Защо хелминти са опасни за човешкото тяло?

Хелминти са най-древните и многобройни жители на нашата планета. Известно е, че те могат да живеят почти навсякъде и човешкото тяло е за много от тях оптималната среда за съществуване. Там паразитът не само е максимално защитен от външни влияния, но също така може да получи хранителните вещества, необходими за растежа и развитието му. Не всички хелминтиази имат изразени симптоми (като една и съща ентеробиаза): често човек дори не подозира, че неканени гости живеят в тялото му. Как може да се открие паразитна инвазия?

Защо хелминти са опасни за човешкото тяло?

изследване на хелминта за вземане на анализ за паразита

Въпреки факта, че хелминти могат да живеят асимптоматично в човешкото тяло дълго време, това изобщо не означава, че жизнената им дейност е безопасна. Всички паразити в процеса на растеж, развитие и смърт отделят определени вещества, които допринасят за сенсибилизацията на организма и развитието на алергични реакции. Обрив, сърбеж по кожата и дори анафилактичен шок могат да бъдат резултат от паразитни червеи.

Също така много хелминти са локализирани в стомашно-чревния тракт на пациента и нарушават процесите на нормално храносмилане и усвояване на хранителните вещества. Пациентът отбелязва появата на слабост, умора, замаяност и замаяност, които могат да бъдат свързани с развитието на анемия. Чупливите нокти, косата, сухата кожа и лигавиците могат да бъдат резултат от недостиг на желязо, хиповитаминоза и липса на минерални компоненти. На фона на хронична диария, някои пациенти развиват дехидратация и дори увеличават риска от хемороиди.

Много хелминти имат механичен ефект върху стената на стомашно-чревния тракт. Вендузите и куките нараняват тъканите, което допринася за образуването на язвени и ерозивни промени. Известни са и случаи на развитие на възпаление на апендикулярния процес на фона на хелминтоза.

Кой трябва да се тества?

Всъщност всички са изложени на риск. Почти всички хора ядат месо или риба, зеленчуци, плодове и плодове, както и пият некипявана вода и плуват в резервоари. Децата са особено уязвими в това отношение: те най-често имат яйца от хелминти. Малките деца са склонни да поставят мръсни играчки и всякакви други предмети в устата си, да се гушкат с бездомни и домашни котки и кучета и да нарушават правилата за лична хигиена. Има няколко вида анализи:

  • Превантивни анализи

    Тяхната цел е навременното откриване на паразитни червеи, дори при липса на признаци. Препоръчително е да се подлагате на такъв преглед поне веднъж годишно.

  • Бариерни анализи

    Те са насочени към предотвратяване на разпространението на хелминтоза сред хората. Когато детето влезе в предучилищна институция или когато ходи на басейн, е задължително да се предостави сертификат. Медицинските и диетолозите също трябва да преминат подобен тест.

  • Според показанията

    Ако подозирате развитието на хелминтоза (епидемиологична история и специфични оплаквания), специалистът предписва определен набор от изследвания. Това ви позволява да диагностицирате заболяването навреме и да започнете лечение.

Анализ за яйца на хелминти

Доста популярен метод за откриване на яйца на хелминти е изследването на изпражненията. В този случай не се изисква допълнителна подготовка: просто трябва да съберете биологичния материал в специален буркан и да го занесете в лабораторията. Експертите обаче препоръчват да не приемате никакви антипаразитни лекарства преди да вземете теста: това може да повлияе на неговата точност. Също така си струва да се отбележи, че анализът трябва да бъде подаден поне 3 пъти, за да се изключат фалшиво положителни и фалшиво отрицателни резултати. Днес изследването на изпражненията за хелминтни яйца постепенно отстъпва място на по-новите методи - определянето на антитела към определен паразит в кръвта.

Как да открием ентеробиоза?

Ентеробиозата е една от най-често срещаните хелминтиази, а остриците я причиняват. Болестта често се среща при ученици и детски градини, но възрастните също са изложени на риск от инфекция. Основният симптом на заболяването е силен сърбеж в перианалната област. Диагностицирането на ентеробиоза се извършва чрез получаване на цитонамазка или изстъргване от областта близо до ануса. Това се дължи на факта, че женската на патогена напуска червата, за да снасят яйца на повърхността на кожните гънки. Процедурата се извършва преди ходене до тоалетна и измиване сутрин, което ви позволява да получите точен резултат.

Диагностика на аскаридоза

диагностика на човешки храчки и изпражнения за откриване на генетичния материал на паразита

Кръглите червеи са хелминти, чиято дължина на тялото може да достигне до 40 сантиметра. Те могат да пътуват по цялото тяло, засягайки не само стомашно-чревния тракт, но и белите дробове. Образци от храчки и фекалии могат да се използват като материал за изследване: генетичният материал на паразита се намира в тях. Също така, яйцата на аскарида често се намират в изпражненията на пациента. Най-ефективният диагностичен метод обаче е откриването на специфични антитела към антигените на паразитния червей в кръвта на пациента.

Как да разпознаем описторхозата?

Котешката метила причинява описторхоза, която се характеризира с преобладаващо увреждане на черния дроб. Ето защо яйцата на описторха могат да бъдат намерени не само във фекалиите, но и в дуоденалния сок. През последните години ензимният имуноанализ се използва широко за откриване на антитела към описторхия. Също така, хелминти могат да бъдат открити с помощта на полимеразна верижна реакция, която е ефективна дори при малко количество биологичен материал.

Идентифициране на трихинелоза

Трихинелата е хелминт, който засяга предимно мускулите, но може да мигрира към централната нервна система, причинявайки необратими промени. Ако се подозира развитието на тази хелминтоза, преди това е била извършена мускулна биопсия, но през последните години тя е заместена от серологични методи. Откриването на антитела към трихинела в кръвта на пациента е причината за диагнозата.